Gurbani
Op deze pagina vind je een uitgebreide selectie van heilige teksten die centraal staan in de Sikh-religie. Of je nu een gelovige bent die zijn of haar spirituele praktijken wil verdiepen, of simpelweg geïnteresseerd bent in het Sikh-geloof en zijn rijke geschiedenis en cultuur, wij hopen dat deze collectie van Gurbani’s u zal inspireren. De Gurbani’s zijn in het Nederlands vertaald door de heer Theodorus Singh Teekgur. Wij zijn hem dan ook erg dankbaar, hierdoor is Gurbani toegankelijker geworden voor deze en volgende generaties in Nederland.
Het verzoek is wel om met respect om te gaan met Gurbani en de volgende regels in acht te namen als u het leest;
- Je (handen) te wassen voorafgaande het lezen.
- Tijdens het lezen het hoofd te bedekken en de voeten te ontbloten.
- Geen voedsel (eten of drinken) te nuttigen tijdens het lezen.
Nitnem is een dagelijkse gebed waarbij de sikh Gurbani leest of luistert. Nitnem is geschreven door de Sikh Guru’s in de jaren tussen 1469 en 1708. Nitnem vindt drie keer per dag plaats – in de vroege ochtenduren (meestal tussen 03.00 uur en 06.00 uur ochtends ), ’s avonds (rond 18.00 uur) en ’s nachts vlak voor het slapen gaan. Nitnem omvat het luisteren en lezen van in totaal zeven Banis; vijf ’s morgens en één ’s avonds en één ’s avonds voor het slapen gaan.
” Iemand die zichzelf een Sikh van de Guru noemt, de Ware Guru, zal in de vroege ochtenduren opstaan en mediteren op de Naam van Waheguru. ” ( ang. 305 Shri Guru Ram Daas Ji )
In de ochtend:
- Jap Ji Sahib
- Jaap Sahib
- Tav Prasad Savaiye
- Chaupai Sahib
- Anand Sahib
In de avond rond 18.00 uur :
- Rehras Sahib
Voor het slapen gaan:
- Sohila Sahib
De Asa Di Vaar wordt in de vroege ochtenduren op een zeer melodieuze stijl gezongen.
De Sukhmani Sahib kan op elk moment van de dag worden gelezen, ook in gedeeltes verspreid over meerdere momenten/dagen.
De Ardaas (smeekbede) is een perfecte gebedsformule vanuit het hart en kan altijd en overal worden gedaan, of het nu thuis is, tijdens een bestuursvergadering of in de Gurdwara – waar het altijd wordt gereciteerd net voordat de Hukam wordt genomen. Ardas wordt altijd indien mogelijk hardop gedaan, en Sikhs bieden altijd een Ardas aan om een activiteit te beginnen of eindigen. Meestal wordt dit gedaan na een gebed.